Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jakkolwiek też wyśmienicie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z stosowną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być absolutnie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu