Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest rozkoszna i sycąca.