Sushi- eksplozja smaków

Bardzo dużo osób zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Staramy się szukać doskonałych restauracji , ale też próbować smaków, które pochodzą z całego świata. Dlatego też wielkim powodzeniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego rodzaju bywają doceniane przez coraz większą ilość osób , dlatego restauracje, które je serwują pojawiają się w bardzo wielu miastach. Zaczynamy myśleć o tym, co jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, także coraz częściej staramy się chodzić do tych restauracji. Teraz znacznie częściej niż kiedyś smaki i zapachy różnych narodów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu powinniśmy spróbować doskonałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie zaczynają delektować się posiłkami , a także robią wszystko, aby w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest w dzisiejszych czasach koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność , dlatego też warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to teraz jedno z częściej wybieranych dań, które znajduje amatorów w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako danie z nieugotowanej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi można zdefiniować dwojako – dania dostosowanego do gustów europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co jest czynnikiem różnicującym? Szczególnie selekcja elementów potrawy. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż za każdym razem jest jednak ugotowany, a uprzednio zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele gatunków sushi, z uwagi na metodę przygotowania oraz wykorzystane produkty spożywcze. Do najczęściej spotykanych typów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki opiera się na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli mówimy o konsumpcji sushi – wskazane jest jedynie, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego trzeba uważać, by potrawę serwować pokrojoną na niewielkie porcje.